Bebek Beslenmesi İçin öneriler
bebekNelerden Sakınmalı?
1) Tuzlu, yağ açısından zengin, baharatlı yiyecekler 4 yaşına kadar uygun değildir.
2) 1 yaşına kadar bal vermeyin. 1 yaşından sonra alerji riskine bağlı olarak doktorunuza danışıp verebilirsiniz.
3) Bisküvi, kek, krema, pasta ve kızartmalardan kaçının. Çocukların çok sevdiği bu tür yiyecekleri hiç kısıtlayamıyorsanız, az miktarda vermeye çalışın.
Bir yaşından sonra artık aile sofrasında yerini alabilecek olan bebeğinizi, tek başına yedirmek için zorlamayın. Aile ile sevilerek ve oynayarak yemek yemek sosyal ve kişilik gelişimlerine katkıda bulunduğu gibi, didişerek yemek yemeyi de ortadan kaldırır. Bu aylarda kendi kendini besleme arzusu olan bebeğinize bu fırsatı tanıyın. Bunu becermesi biraz zaman alacaktır, fakat,, iştahsızlığı ortadan kalkacaktır.
Beslenme uzmanları, annenin sütü devam ettiği müddetçe, 2 yaşına kadar bebeğini emzirmesini tavsiye etmektedirler. Bu tavsiye, çocuğun hem fizik, hem de ruh sağlığı açısından oldukça önem arz eder.
DAHA BÜYÜK ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Doğumdan beri gayet iştahlı olan bebeğinizde bir yaşını geçince iştah azalması görebilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz, kendisi yemek için çaba harcar. Yiyecekleri yemekten çok döker. Bu durumdan anne ve babalar tedirgin olurlar. Oysa tedirgin olunacak hiçbir şey yoktur. Çocuğunuz 1 yaşına kadar daha fazla yemek yemeye ihtiyacı vardı. Çünkü büyümesi çok hızlı oluyordu. (1 yaşına kadar 6-7 kilo alırlar, fakat 1 yaşından sonra senede ancak 2-2,5 kilo alırlar) 15 aylıktan sonra ise az yemeye başlarlar. Çünkü ilk yılda olan büyüme hızları artık yavaşlamıştır.
Bu dönemde anne ile bebek arasında yeme sorunları yaşanabilir. Bu sorunları ileriki yaşlara uzayabilecek olan iştahsızlık problemine dönüştürmemek için çok dikkatli olmalısınız. Çocuğunuzun çok fazla yemek yemesine değil, yeterli ve dengeli beslenmesine dikkat etmelisiniz. Hafta boyunca çocuğunuza çeşitli tarzlarda yiyecek sunmuşsanız, gerekli besin maddelerinden yeterince aldığına emin olabilirsiniz. Bunu gramla ölçüp yeterli beslenip beslenmediğinden emin olmanız gerekmez.
Okul öncesi çağdaki çocuklara üç ana öğünün yanı sıra, sabah ve ikindi kahvaltıları dediğimiz iki ara öğün de verilmelidir. Bu ara öğünler normal bir öğün niteliğinde değil, bir elma, birkaç bisküvi gibi ana öğünleri etkilemeyecek türden yiyecekler olmalıdır.
SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRMAK İÇİN ÖNERİLER
1) Katı besinlere vaktinde geçmek lazım, fakat bebeğiniz yeni tatlara alışırken isteksiz görünebilir. Biberondan kaşığa geçerken zorluk çıkarabilir. Besinleri ağzında tutabilir veya tükürebilir. Böyle durumlarda annenin sabırlı olması gerekir. Hiçbir şekilde bağırıp çağırarak, zorlama yoluna gitmemelidir.
2) Yemeklerden önce fazla sıvı almasını engelleyin. Çünkü midesinde yemeklere yer kalmaz.
3) Önce sevdiği yiyecekleri sunun, yeni tattıracağınız yiyecekleri de aralarda yavaş yavaş artırarak verin. Çocuğunuza bol çeşit yiyecek sunarsanız, ona seçme şansı tanımış olursunuz. Çocuklann damak tadı tahminlerinizden çok daha fazla gelişmiştir. Çocuğunuzun yiyecek seçimine saygı duyun.
4) Sevmediği bir yiyeceği yemesi için zorlamayın. Belki değişik şekillerde sunarak ilgisini çekebilirsiniz. Örneğin, süt içmeyi sevmiyorsa muhallebi, sütlaç, yoğurt veya peynir şeklinde yemeyi tercih edebilir.
5) Çocuğunuzu yemek yemediğinde cezalandırmayın. Yemek yediğinde ise ödüllendirmeyin. Çocuk yemeğini yediğinde annesinin mutlu olduğunu hissederse, bunu bir koz olarak kullanır.
6) Yemek saatlerini eğlenceye dönüştürmeyin. Çeşitli palyaçoluklarla çocuğunuzu güldürüp o arada ağzına bir şeyler tıkmaya çalışırsanız, eğlence dışında yemeği reddedecektir. Karnı acıktığında değil, eğlence olduğunda yemek yenmesi gerektiğini düşünecektir.
7) 7-8 aylıktan sonra onun eline de bir kaşık verin. Kendi kendini beslemede bu kadar istekli bir dönem daha yakalayamazsınız. Üstelik o kendi kendini besleme çabalarındayken, tabağın nasıl bittiğini anlamayacaktır bile.
2 yaşından itibaren mama sandalyesinden çıkıp aile sofrasında yer almalıdır. Yemek masasının kavgalı bjr ortam olmamasına dikkat edin. Samimi bir hava içerisinde, çocukların konuşmalarına izin verilmeli, onların anlattığı bir şeyi dikkatli ve sabırlı dinlemelisiniz.
9) Çocuğunuza yiyebildiği kadar yiyecek koymalısınız. Yemeğini yediğinde ise takdir etmelisiniz. Eğer yemeğini yemeden masadan kalkmak istiyorsa itiraz etmeyin. Bir dahaki öğüne kadar su ve meyve suyundan başka hiçbir şey vermeyin. Bu tutumunuzda kararlı olun. Çocuğunuz bir öğün atlamakla bir şey kaybetmez, fakat iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur.
10) Masadan kalkan çocuğunuzun peşinde, elinizde tabakla dolaşmayın.Bu ona, oynarken de yemek yiyebileceğinin mesajını verir. Yemek saatlerinde oyunu bırakması gerekmeyeceğini düşündürtür.
11) Eğer yemek sırasında, yemeği ağzından çıkartmak gibi olumsuz davranışlar sergiliyorsa, görmezlikten gelin. Gösteri yapmak istiyordur, oyuna gelmeyin. Olur olmadık yerde iştahsızlığından bahsetmeyin. İlgiyi devam ettirmek için bunu bir koz olarak kullanabilir.
12) Çocuğunuz taklit yoluyla iyi bir beslenme alışkanlığı kazanabilir. Bunun için sofrada çocuğunuza iyi bir örnek olun. Ailece iyi beslenme alışkanlığı kazanın.
13) Aralarda çok fazla şekerleme ve çikolata yemesine izin vermeyin. Tamamen kaldıramayacağınız bu tür yiyeceklerde kısıtlama yapabilirsiniz. Mesela, yemek aralarında değil de yemekten hemen sonra şekerleme verin. Diğer yiyeceklerinden şekeri azaltın. Ödül olarak hiçbir zaman şekerleme vaad etmeyin. Bu onun gözünde şekerli yiyeceklerin değerini artırır. Şekerli yiyeceklerden sonra dişlerini fırçalamayı alışkanlık haline getirin.
14) Çocuğunuz biraz büyümüşse yemek alışverişi ve pişirme sırasında ondan yardım alabilirsiniz. Hangi sebzeleri hangi tarzda pişirerek yiyeceğine birlikte karar verirseniz, kendi kararlarına uyması daha kolay olacaktır. Çocuğunuzun kararlarına saygı duyun.
Yazının kaynağı : Sevda Salihoğlu Dursun ( Bebek Bakımı ve Sağlığı )