Bebek, yememek için direniyorsa...
bebekHer anne bir gün, ağzını açmayan, başını sağa-sola çevirerek kaşıktan, biberondan kaçan bir bebekle karşı karşıya gelir. Bu durumlarda ne yapacağınızı biliyorsanız, telâşlanmanıza hiç gerek kalmayabilir.
Bütün anneler, çocuklarının mamalarını büyük bir iştahla yemeleri için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Yavrularının gülerek biberona sarıldıklarını, mamalarını hiç bir zorluk çıkarmadan yutuverdiklerini görmek, annenin yönünden hiç kuşkusuz en büyük mutluluk kaynaklarından biridir. Ama her anne, ne yazık ki günün birinde çocuğunun mamalara, yiyeceklere karşı isyan bayrağını çekiverdiğini görür: Mama bebeğin ağzına zorla tıkıştırılmakta, küçük afacan da aynı şiddetle kaşığı gerisin geriye itmektedir. Böylece beslenme, evin baş sorunu haline gelmiştir. Bu durumlarda nasıl davranmanız konusunda şunları önereceğiz:
MEYVE İSTEMİYORSA...
Önce meyve türünü değiştirin ya da meyve püresinin içine bir miktar süt karıştırarak, bunu biberondan bebeğinize içirmeye çalışın. Biberonu da reddediyor-sa, bu kez meyveli sütü kaşıkla içirmeyi deneyin. Afacan hâlâ inat ediyorsa, bir hafta süreyle meyveyi listeden çıkararak, sebzeye ağırlık verin .Yedi gün sonra, yine meyveye başlayabilirsiniz.
SEBZEYLE ARASI AÇIKSA...
Yavrunuz, belki de hep aynı sebzeleri yemekten bıkmıştır. Meyve konusunda uyguladığınız "çeşit değiştirme" formülünden burada da yararlanabilirsiniz. Sebze suyunu sütle karıştırarak vermeyi de deneyebilirsiniz. Olmuyorsa, tek çareniz yine bir süre sebzeye ara vermektir. Ancak bu süre boyunca, sebze yerine bol süt ya da meyve suyu içinde ezilmiş bisküvit vermeyi ihmal etmeyin. Ayrıca sebze ezmesinde yapılacak bir takım ufak-tefek değişiklikler (örneğin bir kaşık şeker, ya da kaymak ilâvesi), bazı bebeklerin iştahını yeniden açmaya da yarayabilir.
ETİN TADINA ALISAMIYORSA...
Sebze ezmesi vermeye devam edin, ancak et suyu yerine, bebeğinize haftada üç kez bir yumurta sarısı yedirin. Çocuğunuzun etin tadına alışabilmesi için, sebze ezmesine karıştırdığınız et suyunugiderek çoğaltın.
NORMAL BESLENDİĞİ HALDE ÇOK ŞİŞMANLIYORSA...
Kalorisi az olan besinlere yönelmeniz gerekebilir. Çocuğunuzun doktoruna başvurarak, bir "beslenme planı" hazırlayın. Yemek listesinde kek, çikolata, pasta gibi sözcükler yer almamalıdır. Bunların yerine yemek aralarında çocuğunuza yoğurt, meyve, ya da az şekerli, açık "paşa çayı" verin. Ayrıca çocuğunuz küçük bir havuç parçasını da kemirmekten zevk alacaktır.
AZ YİYOR VE ÇOK ZAYIFSA...
Yine doktoruna başvuracaksınız, ancak bu kez yavrunuz için bol kalorili bir yemek listesi hazırlanacaktır. Süt miktarıyle birlikte, şeker de artacaktır. Bir yaşını aştıktan sonra, bebekler her gün bir rafadan yumurta yemelidir. Zayıf bebekleri biraz tombullaştırmak için akşamları ince birdilim ekmeğe (mümkünse mısır ekmeğine) bol tereyağı ve reçel sürerek yedirin. Bira mayası ve saf meyve suları da çocuğunuz için ideal içeceklerdir.