Aynen yetişkinler gibi, küçük çocukların da, protein, yağ, karbohidrat, vitaminler ve mineraller gibi gıdalar yanında, enerji için de yiyeceklere gereksinimleri vardır. Bu, vücutlarının düzgün bir şekilde çalışması ve kendi kendini tamir edebilmesi için gereklidir. Burada, küçük çocuğunuz için sağlıklı yiyecekler seçebilmenize yardımcı olmak üzere bazı pratik tavsiyeler bulunmaktadır.
Küçük çocuğunuzun neler yemesi gerekir?
Çocuklar bu yaşlarda çok hızlı büyürler ve genellikle çok aktiftirler. Bu yüzden bol miktarda kalori ve gıdaya gereksinimleri vardır. Sağlıklı ve çeşitli bir diyet sayesinde küçük çocuğunuzun gereksinimi olan bütün gıdalar sağlanabilir.
Her gün aşaıdaki türden yiyecekler vermeyi unutmayın:
• süt ve süt ürünleri – bunlar kalori, protein, vitaminler ve mineraller sağlar
• et, balık ve bunlara alternatif olarak örneğin yumurta, fasulye, bezelye ve mercimek – bunlar protein, vitaminler ve mineraller gibi gıdalar açısından zengindir
• ekmek, pirinç, makarna, kahvaltı yemekleri ve patates, bu nişastalı yiyecekler kalori, vitaminler, mineraller ve lif sağlar
• meyve ve sebzeler – bunlar C vitamini ve diğer koruyucu vitaminler ve mineraller yanında lif de sağlarlar.
Küçük çocuğunuz sizin yediğiniz yiyecekleri yiyebilir mi?
Küçük çocuklar yetişkinlerin yediği yiyecekleri yiyebilirler. Ancak iki yaşına gelmeden önce bir oturuşta fazla miktarda yiyecek yiyemezler. Bu yüzden iki yaşına kadar çocuğunuza kalori ve gıdalar içeren (ki bunlara bazen ‘gıda yüklü yiyecekler’ adı verilir), aşağıdakilere benzer yemekler ve hafif yiyecekler vermeniz önemlidir:
• tam yağlı süt ve süt ürünleri
• et
• yumurta
Çocuğunuza aynı zamanda meyve ve sebzeler ve nişastalı yiyecekler de vermeyi unutmayın.
Kendiniz lif miktarı yüksek yiyecekler yiyorsanız, küçük çocukların midelerinin, elenmemiş undan yapılma makarna ve kahverengi pirinç gibi yiyecekleri kaldırmayacağını unutmayın. Ayrıca çok fazla lif bazen özümleyebilecekleri kalsiyum ve demir gibi minerallerin miktarını düşürebilir. Küçük çocuklar beş yaşına geldiklerinde, ailenin yediği, bol miktarda nişastalı yiyecekler ve bol miktarda meyve ve sebze de içeren, daha büyük parçalı olan yiyeceklerden yemelidirler. Ancak tereyağında, sürülen katı yağlarda, peynirde, yağlı ette ve et ürünlerinde, bisküvilerde, hamur işlerinde ve pastalarda bulunan doymuş yağdan çok fazla bulunmamasına dikkat edin.
Yarı yağlı ve yağsız süt
Çocuğunuz iki yaşına geldiğinde, iyi bir şekilde yiyor ve çeşitli yiyeceklerden bol miktarda kalori ve gıdalar alıyorsa, kendisine yarı yağlı süt vermeye başlayabilirsiniz. Beş yaşına gelinceye kadar çocuğunuza, esas içecek olarak tümüyle yağsız süt vermek uygun değildir. Çünkü bu tür sütte yeterince kalori ve vitaminler bulunmaz.
Ne tür yiyeceklerden kaçınmalıdır?
Aşağıdaki yiyeceklerden kaçınmaya dikkat edin:
• Küçük çocuğunuza çiğ yumurta veya çiğ ya da kısmen pişmiş yumurta içeren yiyecekler vermeyin. Bunlarda bir tür gıda zehirlenmesine yol açan salmonella riski bulunur. Çocuğunuza yumurta verirseniz, hem beyazının hem de sarısının iyice katılaşıncaya kadar pişmiş olmasına dikkat edin.
• Boğulma tehlikesi olduğu için beş yaşından küçük çocuklara bütün kuruyemişler vermeyin. Bunları daima ezmek veya pul haline getirmek iyi fikirdir.
• Köpekbalığı, kılıç balığı ve marlin etinden de kaçının. Bu tür balıklarda, çocukların gelişmekte olan sinir sistemlerini etkileyebilen, oldukça yüksek oranda metil civası bulunduğu görülmüştür.
• Çocuğunuzun yiyeceklerine tuz, şeker veya bal katmaya hiç gerek yoktur.
Tatlı içecekler
Küçük çocuğunuza gazlı içecekler veya ‘meşrubat’ denen türden içecekler vermemeye çalışın. Bu tür içecekler diş çürümesine yol açarlar. Ayrıca çocuğunuzun midesini dolduracakları için, yeterince yiyecek yemezler ve gereksinimleri olan gıdaları alamazlar.
Çocuğunuza ‘meşrubat’ denen türden içecekler veya şekerli içecekler verirseniz:
• bol miktarda suyla karıştırmaya dikkat edin
• bu tür içecekleri yemek yedikleri zamanlarda verin
• yemekler arasında su veya süt vermek daha iyidir.
Yazının Kaynağı: food.gov.uk